Voorbereiding begroting 2016

Naar aanleiding van het verzoek om uiterlijk 19 augustus 2015 bij de griffie aan te geven welke concrete, realiseerbare maatregelen onze fractie wenst te betrekken bij de discussies over de begroting 2016 berichten wij u het volgende.


Wij staan positief tegenover het voornemen om de voorbereidingen naar de begrotingsbehandelingen gezamenlijk met de raad en het college vorm te geven. In dat kader conformeren wij ons aan het spoorboekje zoals dat in de brief van het Presidium van 7 juli 2015, kenmerk AU15.07408 aan het college van burgemeester en wethouders is weergegeven.


In dit kader dient het college met voorstellen aan de raad te komen die door ons op hun merites beoordeeld kunnen worden. Wij zullen in dat kader niet zelf op voorhand met voorstellen komen. Dat is de omgekeerde wereld. Daarnaast is het o.i. handiger en pragmatischer vergaderen als de in de hierboven aangehaalde brief van Presidium aan college gevraagde informatie inzake programmabegroting, beïnvloedbare producten per budgetten per product, technische doorlichting en toetsingscriteria subsidiebeleid is aangeleverd. Hierover kan dan eerst een technische bespreking plaatsvinden alvorens er tijdens de begrotingsbehandeling de politieke uitgangspunten op los te laten. First things first.


Wel kunnen wij alvast aangeven op basis van welke lokale liberale uitgangspunten wij uiteindelijk voorstellen zullen beoordelen en politieke besprekingen zullen aangaan:


Een sluitende (meerjaren)begroting zonder lastenverhoging voor de burgers

  • Niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt
  • Geen structurele kosten dekken met incidentele inkomsten
  • Zorgen voor voldoende weerstandsvermogen
  • Voortzetting Uitvoering Strategische Visie

 

  1. Ontwikkeling duurzame economie met offshore, haven, kennis & technologie (inclusief onderwijs), duurzame (wind)energie, toerisme & recreatie als belangrijkste dragers.

  2. Tegengaan sociale zwakte door inwoners maatschappelijk betrokken te krijgen en mee te laten doen aan de samenleving.

  3. Professionalisering toerisme en recreatie.

  4. Den Helder krijgt een levendig en veilig stadshart (inclusief Willemsoord).

  5. Afstemming van de infrastructuur van Den Helder op de functie van centrumgemeente en economische ontwikkeling.

     

    De hiervoor ingestelde reserve mag niet voor andere doeleinden worden aangewend.


    Bob Haitsma

    Fractie voorzitter VVD Den Helder