OPINIE - Behoorlijk Bestuur doet haar naam geen eer aan

Behoorlijk Bestuur vindt dat het appartement van de Bed&Breakfast in gebouw 39 op Willemsoord moet worden ontruimd? Ik kon mijn ogen bijna niet geloven toen ik dit bericht maandag in de krant las. Het College heeft keurig alle vragen beantwoord die Behoorlijk Bestuur over deze B&B had gesteld en heel duidelijk uitgelegd dat er echt niets aan de hand is. Maar desondanks gaat BB door met hun hetze tegen deze ondernemer, die sowieso wat betreft zijn B&B niets verkeerd heeft gedaan. Ze prijzen zijn ondernemingszin, maar pleiten tegelijkertijd voor sluiting en ontruiming van zijn B&B. En waaróm? Ik heb echt geen idee.

Behoorlijk Bestuur blijft maar stug volhouden dat de vergunning in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Echter het College is gewoon bevoegd om een vergunning af te geven waarin wordt afgeweken van een bestemmingsplan. In de wet staat helder en duidelijk omschreven in welke gevallen dat kan. Het zou van ‘behoorlijk bestuur’ getuigen als raadsleden zich daar eerst even in verdiepen, alvorens allerlei ongefundeerde uitspraken in de media te doen. In plaats daarvan wordt het college, notabene nadat het voor de zoveelste keer heeft uitgelegd hoe dit soort procedures juridisch in elkaar steekt, beticht van “planologische wartaal”….?! Onbegrijpelijk.

Maar wat ik nog het meest opmerkelijk vind is dat een partij, die zichzelf Behoorlijk Bestuur noemt, niet eens even de moeite heeft genomen om langs te gaan bij de B&B in gebouw 39. En om even het gesprek aan te gaan met de ondernemer zelf. Dan hadden ze namelijk kunnen horen en zien dat hij gewoon al sinds mei 2019 een vergunning heeft. En dat er dus helemaal geen sprake is van “achteraf legaliseren” van zijn B&B.

“Onze partij heet niet voor niets Behoorlijk Bestuur”, lees ik dan in de  krant. Maar ondertussen vergeten ze even twee van de belangrijkste beginselen van behoorlijk bestuur toe te passen: zorgvuldigheid en hoor-en-wederhoor! Hoogst onzorgvuldig om als raadslid in de krant een inwoner met zijn bedrijf op deze manier – zonder hem zelfs maar gesproken te hebben – weg te zetten als illegale onderneming.

Als VVD zijn wij juist blij met dit soort ondernemers, die niet alleen Den Helder op de kaart zetten, maar dat ook nog eens doen door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen! De meeste ondernemers hebben het in deze tijd van corona al zwaar genoeg en dan zorgt Behoorlijk Bestuur ervoor dat er nu allerlei negatieve berichtgeving op het internet staat over zijn onderneming. Dat heeft niks met ‘behoorlijk besturen’ te maken natuurlijk.

Verder heb ik geen idee wat BB precies bedoelt met “een levensgevaarlijke zone m.b.t. het vervoer van gevaarlijke stoffen”. Dus heb ik even gebeld en gevraagd wat ze daar nu precies mee bedoelen. Echter ik kreeg te horen: “Dat hoef ik jou niet uit te leggen, zoek dat zelf maar uit”. Ik vraag me af hoe ‘behoorlijk’ dat is. Vooral omdat ik op hun website lees dat ze ook ‘motivering’ en ‘transparant zijn’ noemen in hun rijtje van belangrijke beginselen van bestuur. De partij doet haar naam helaas wat dit betreft vooralsnog geen eer aan. 


https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20201029_20023383/rogier-bruin-onbegrijpelijke-actie-van-behoorlijk-bestuur-b-b-rijkswerf-had-gewoon-altijd-al-een-vergunning-opinie?utm_source=google&utm_medium=organic