VVD kandidaat Jeannette Baljeu trapt Europese campagne af in Den Helder

Afgelopen maandag trapte VVD kandidaat voor de Europese verkiezingen (en oud-jutter) Jeannette Baljeu haar campagne af in Den Helder. Baljeu, dochter van een marineofficier, is hier geboren en getogen en heeft daarom een warme band met de marinestad. Als nr. 3 op de VVD-lijst is de kans groot dat zij bij de verkiezingen op 6 juni wordt gekozen (de VVD heeft nu 5 zetels). 




Een bezoek werd gebracht aan Clarksons (voorheen DHSS) en Bluestream op het industrieterrein Kooypunt. In gesprek met Wim Schouwenaar en Rolf de Vries was er aandacht voor onderwijs, arbeidsmarkt, logistiek, inspectie en onderhoud van windmolenparken op de Noordzee en de rol van Europa met betrekking tot de energietransitie op de Noordzee in het bijzonder. Een warm welkom op Den Helder Airport door directeur Conny van’t Hof en haar collega van Port of Den Helder, Kees Turnhout. Gesproken werd over de positie van de haven en luchthaven van Den Helder ten opzichte van toekomstige windparken op de Noordzee en de positie van de BV Nederland ten opzichte van andere landen rond diezelfde Noordzee. Maar ook over regelgeving en een gelijk speelveld in Europa. Daarnaast bijzondere aandacht voor de aanlanding van elektriciteit van wind op zee in de Kop van Noord[1]Holland, de productie van blauwe, en later groene waterstof op de NAM locatie en dat in combinatie met Co2 opslag onder de Noordzee. De kop van Noord[1]Holland heeft niet voor niets de Europese “Hydrogen Valley” status. Blauwe waterstof en Co2 opslag spelen mogelijk tijdelijk een belangrijke rol bij het behalen van de Europese doelstellingen. Na een rondleiding op de luchthaven en langs de kade van de haven kwam ook het gebrek aan kade lengte en kaderuimte in de havens rond de Noordzee aan de orde. Om de internationale energietransitie op de Noordzee waar te kunnen maken zijn havens een onmisbare schakel. 






Als gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en oud havenwethouder van Rotterdam voelde Baljeu zich hier als een vis in het water. Met een kort bezoek aan de Marinehaven met informatie over de ontwikkelingen binnen het Maritiem Cluster, sloot Baljeu haar bezoek af. Jeannette Baljeu is de nummer 3 op de lijst van de VVD voor de Europese verkiezingen.